روش ساخت قالب دندان2016 -روش ساخت روکش دندان 2016
جدیدترین الگوهای ساخت قالب دندان
آشنایی با روکش های موقتی دندان 2016
انقلابی نوین در ساخت دندان اشنایی با
الگوهای قالب دندان
چکیده درباب مقاله
امروزه کامپیوتر سهم بسیار گستردهای در تمامی علوم و صنایع پیدا کرده است.
علومپزشکی نیز از این موضوع مستثنا نبوده و روزبهروز به کمک کامپیوتر ارائه خدمات درمانی با کیفیت مطلوبتر ارائه میشودچندی پیش پروفسور هارمن از دانشگاه زوریخ طی یک پروژهای تکنولوژی قالب های وتحولی جدید در دندان پزشکی به وجود اورد که خلاصه ای از این انقلاب علمی را خاطر نشان میشویم برای شما کاربران عزیز
این تکنولوژی به معنای بازسازی دندان است. همه ما با روال وقتگیر بازسازی دندان که به گفته متخصصان مراحل آن چیزی حدود 3هفته طول میکشد آشنا هستیم؛ یعنی از زمانی که دندان قالبگیری میشود تا زمانی که به لابراتوار فرستاده شده و در اختیار بیمار قرار میگیرد، زمان انتظار طولانیای سپری خواهد شد. اما ظاهرا در تکنولوژی جدید که نزدیک به 2 تا 3 ماه است که به ایران آمده و در اختیار تمام مراکز درمانی در شهرهای بزرگ قرار گرفته، این زمان 3هفتهای با کمک کامپیوتر به 7دقیقه کاهش پیدا کرده است. پس درواقع این تکنولوژی تلفیقی از کامپیوتر و هنر دندانپزشکی است که خدمترسانی به بیمار را هزاران بار سریعتر و دقیقتر میکند.
دکتر محمدحسن عبدالی، عضو انجمن بینالمللی دندانپزشکی کامپیوتری در رابطه با مزایای این تکنولوژی و مقایسه آن با روش سنتی ساخت دندان به همشهری میگوید: در روش سنتی ساخت دندان، دندانپزشک پس از تراش دندان بهوسیله مواد سیلیکنی از آن قالبگیری کرده و قالب را به لابراتوار دندانسازی که گاه کیلومترها دورتر است ارسال میکند. در لابراتوار هم بهوسیله گچ و موم مدل دندان بیمار از روی قالب ساخته شده و بهوسیله پودرهای سرامیکی مجسمه دندان ساخته میشود و سپس داخل کوره گذاشته میشود تا استحکام لازم بهدستآید.
دکتر عبدالی در ادامه اینطور توضیح میدهد: دندان ساختهشده به دندانپزشک ارسال شده و در دهان بیمار آزمایش شده و درصورت وجود نقص مجددا به لابراتوار برگردانده میشود. این عمل بارها و بارها تکرار میشود. یک پروسه درمان
بهروش سنتی بعضا تا 3هفته به طول میانجامد. ولی در تکنولوژی سرک چه اتفاقی میافتد؟
به عقیده این عضو انجمن بینالمللی دندانپزشکی کامپیوتری، در این روش جدید اسکن دهانی از محل دندان تصویربرداری میکند و در کسری از ثانیه هزاران CEREC در روش قالبگیری دیجیتال(عکس سهبعدی) گرفته میشود.
وی در ادامه خاطرنشان میکند: در مرحله بعد تصاویر به کامپیوتر منتقل میشود و دندانپزشک با استفاده از نرمافزار مربوطه طراحی پروتز را انجام میدهد و سپس با فشار یک دکمه دستگاه تراش، پروتز را در کمتر از 7 دقیقه میتراشد.
اما روش جدید ساخت دندان نسبت به روش قدیمی آنچه مزایایی دارد؟ به گفته دکتر عبدالی، خدمترسانی به بیمار در این روش با سرعت و دقت انجام میشود، همچنین با استفاده از روشدرمانی سرک هزینههای درمانی نیز بهطور چشمگیری کاهش مییابد.وی در پایان خاطرنشان میکند: هماکنون این تکنولوژی در تمام شهرهای بزرگ از جمله تهران، مشهد، شیراز، اصفهان، رشت، تبریز، بابل و اهواز انجام میپذیرد.
10 نکته مهم درباره روکش دندان در مجله علمی اورداپ
1- برای ساخت روکش دندان جزییات بسیاری باید توسط دندانپزشک بررسی شود. موقعیت دندان در فک، وجود فضای کافی در فک مقابل، وضعیت سلامت لثه، میزان نسج باقی مانده از دندان، طول مناسب ریشه دندان، فقدان ضایعه یا کیست در اطراف ریشه دندان از جمله مواردی است که هنگام اقدام به ساخت روکش دندان باید مدنظر قرار گیرند. در صورتی که یک دندان از نظر تمامی این موارد مورد تایید باشد مراحل ساخت روکش دندان آغاز میشود.
2- دندانپزشک در ابتدا با بررسی وضعیت ریشه دندان، در صورت نیاز، اقدام به درمان ریشه (عصبکشی) دندان میکند.
3- درصورتی که میزان نسج تخریب شده از تاج زیاد باشد و پوسیدگی تاج، دندان را تا نزدیک لثه و حتی زیر آن تخریب کرده باشد، دندان مورد جراحی لثه قرار میگیرد. طی این درمان (که به اندازه نامش پیچیده و دلهرهآور نیست) مقداری از نسج لثه و استخوان اطراف دندان حذف میشود تا حجم کافی از تاج دندان برای گذاشتن روکش در دسترس باشد. دندانپزشک در ادامه تمام پوسیدگیهای دندان را برمیدارد، سپس دندان را به کمک یک ماده ترمیمکننده مناسب مثل آمالگام یا کامپوزیت به صورت کامل ترمیم میکند تا آماده تراش و قالبگیری شود.
اغلب دندانهایی که به علت پوسیدگیهای وسیع نیاز به درمان ریشه دندان پیدا میکنند، پس از درمان ریشه و برداشت پوسیدگیها، نسج زیادی از دست میدهند و اینگونه دندانها نیازمند نوعی حمایت داخل ریشهای هستند که به آن پست (Post) گفته میشود. پست میلهای از جنس فلز است که داخل کانال دندان قرار میگیرد و باعث گیر روکش به دندان میشود. در قسمت بالای میله هم قسمتی شبیه تاج بازسازی میشود که به کلاهک (core) معروف است. این دو قسمت به دندان چسبانده میشود و سپس مراحل بعدی ساخت روکش مانند دندان عادی ادامه پیدا میکند.
4- فرم خاصی از تراش برای دندانی که قرار است زیر روکش برود لازم است. برای قرار گرفتن دندانی که زیر روکش میرود لازم است دندان در اطراف و سطح جونده به فرمی تراش بخورد و از نسج دندانی آن حذف شود که فضای کافی برای قرارگیری روی دندان ایجاد شود. بعد از آنکه تراش دندان کامل شد، از ناحیه دندان تراش خورده و همچنین فک مقابل آن قالبگیری میشود و قالب تهیه شده برای ساخت روکش به لابراتوار دندانپزشکی (محلی که دندانهای ساختنی در آنجا تهیه میشوند) ارسال میشود تا روکش موردنظر ساخته شود. روی دندان تراش خورده معمولا روکش موقتی قرار میگیرد.
5- در جلسه ملاقات بعدی، پایه فلزی روکش ساخته شده روی دندان موردنظر امتحان میشود. در این جلسه باید مسایلی مثل تطابق کامل روکش با دندان و وضعیت آن نسبت به لثه بررسی شود و رنگ روکش انتخاب شود و بیمار برای جلسه بعدی فراخوانده شود.
بررسی رنگ روکش دندان
6- در این جلسه روکش ساخته شدهای که روی آن لایه چینی (پرسلن) هم قرار گرفته روی دندان امتحان میشود و رنگ آن بررسی میشود. در مورد رنگ روکش ساخته شده از بیمار هم نظرخواهی میشود و اگر مورد رضایت بود، روکش روی دندان چسبانده میشود.
7- اگر به تازگی روکشی دریافت کردید و احساس کردید برای دندان شما بلند است، حتما به دندانپزشک مراجعه کنید تا آن را اصلاح کند در غیر این صورت به مفصل فکی شما فشار وارد خواهد شد.
8- روکشهایی که از دو لایه فلزی و چینی ساخته شده باشند (لایه زیرین از فلز و پوشش رویی از چینی) ممکن است در کنار لثه حلقه سیاه رنگی ایجاد کنند که به علت لایه فلزی زیر روکش است و این امری طبیعی است. روکش دندان نه تنها به عنوان محافظی برای دندان از پوسیدگی یا بیماریهای لثه عمل نمیکند، بلکه یک دندان روکش شده نیاز به بهداشت و مراقبت منظم و خاص دارد. اگر احساس کردید روکش دندان شما لق شده است، ممکن است نیاز به معاینه دندانپزشک و درمان داشته باشد. در این صورت حتما برای اصلاح وضعیت روکش خود به دندانپزشک مراجعه کنید تا از تخریب دندان زیر روکش خود پیشگیری کنید.
روکش دندان چیست ؟
روکش یا به عبارت دیگر پروتز دندان ثابت ، که به انگلیسی dental crown نامیده میشود، یک کلاهک فلزی یا سرامیکی و یا ترکیبی از هر دوی آنهاست که بر روی دندانهای با تخریب گسترده گذاشته میشود ،تا علاوه بر حفاظت از آنها در برابر شکستن، عملکرد و زیبایی دندان نیز مجددا به آن باز گردانده شود.
انواع روکش دندان کدام است؟
روکشهای تمام فلزی ( all metal)
همانطور که از نام آن بر می آید تمام بخش پوشش دهنده دندان از فلز ساخته شده که بسته به نوع فلزات موجود در آلیاژ آن میتواند فلز سفید یا زرد باشد.
مزایا
بهترین روکش دندان است. چرا که تراش دندان بسیار کمتر است، باعث سایش دندانهای مقابل نمیشود، ماندگاری بسیار بالایی دارد چون کاملا فیت دندان می شود.
معایب
تنها عیب آن ظاهر نازیبای آن است.
جنس روکشهای تمام فلز
روکش های تمام فلزهیچ وقت یک فلز به صورت خالص نمیتواند جهت روکش استفاده شود، همیشه آلیاژهای فلزی هستند که برای روکشهای دندانی مورد استفاده قرار می گیرند.
شامل
آلیاژهای قیمتی ( precious):
آنچه که در انواع روکش دندان به عنوان گلد استاندارد محسوب میشود همین نوع روکش است. ۶۰℅ این آلیاژها شامل فلزات قیمتی ( طلا، پلاتینیوم، وگاهی پالادیوم ) است که بالغ بر ۴۰℅ آن طلاست. این همان چیزیست که در اصطلاح عموم جامعه « دندان طلا» نامیده میشود.
آلیاژهای نیمه قیمتی (semi precious) :
که بیش از ۲۵℅ از فلزات قیمتی تشکیل شده است.
آلیاژهای معمولی (non precious) :
کمتر از ۲۵℅ فلزات قیمتی را شامل میشود. و بقیه آن شامل نیکل ،کروم و...
روکش سرامیکی دندان (all ceramic) روکشهای تمام سرامیک
همانطور که از نام آن بر می آید ، روکشهای تمام سرامیک به طور کامل از نوعی چینی مانند پرسلن ساخته شده است.
مزایا
این روکشها در مقایسه با روکشهای pfm که روتین مطبهای دندانپزشکی است بسیار طبیعی تر به نظر میرسد چرا که فلزی در زیر آن به کار نرفته است.
لبه فلزی ناشی از روکشهای pfm معمول وجود ندارد.
اگر کسی به آلیاژهای موجود در فلز آلرژی داشته باشد ،میتواند این روکشها را مد نظر داشته باشد
معایب
ساختار این انواع روکش بسیار ضعیف است . بنابراین فقط در دندانهای قدامی که زیبایی مد نظر است مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع روکشهای سرامیکی ( تمام سرامیک )
پرسلن جاکت کراون : که بیش از صد سال پیش با عنوان روکش تمام سرامیک ابداع شد و بسیار ضعیف است و به همین دلیل امروزه زیاد مورد استفاده نیست.
پرسلنهای مدرن : که ادعا دارند با همان زیبایی جاکت کراون استحکام بالاتری دارند.
روکش زیرکونیا : که به تفصیل درباره آن توضیح خواهم داد
روکشهای pfm ترکیب سرامیک و فلز ( چینی باند شده به فلز )
روکشهای ترکیب سرامیک و فلزآنچه که امروزه به عنوان روکش به صورت غالب در مطبهای دندانپزشکی استفاده میشود همین نوع روکش است.در واقع بخش فلزی دور تا دور دندان را پوشش میدهد و به عنوان بخش هسته ای استحکام روکش را سبب میشود و پرسلن یا چینی روی آن ،زیبایی روکش را منجر میشود. در واقع ترکیبی از زیبایی و استحکام.
مزایا
استحکام بالا تر در مقایسه با روکش سرامیکی دندان،
فیتنس خوب فلز با دندان ( عمر این روکشها از تمام فلزها کمتر و از تمام سرامیکها بیشتر است. )
معایب
سایش دندان مقابل در مواردی که گلیز روکش از بین رفته است.
احتمال ترک یا پریدگی چینی روکش.( اگر کم باشد ترمیم با کامپوزیت و اگر زیاد باشد تعویض روکش مدنظر قرار میگیرد. )
بعضی موارد فلز لبه روکش دیده میشود ، به ویژه بعد از تحلیل لثه که این اتفاق مهمی است به ویژه در دندانهای قدامی.
ضخامت بالاتری از دندان تراش میخورد.
روکشهای زیرکونیا ( zirconium crowns)
و اما روکش دندان زیرکونیا ( روکش زیرکونیوم ) ، یکی از انواع روکشهای تمام سرامیک است که به کمک فریمهای زیرکونیومی تقویت شده است .از لحاظ ساختاری مشابه pfm است با این تفاوت که به جای استفاده از فلز در مرکزروکشهای زیرکونیا روکش از زیرکونیوم استفاده میشود که رنگ آن سفید است ولی استحکام آن به اندازه و یا حتی بیشتر از آلیاژهای فلزی است.
مزایا
فیتنس عالی،
استحکام بالا در هر نقطه از دهان.
زیبایی دندانهای طبیعی را احیا میکند،
سیاهی لبه لثه که در روکشهای pfm بسیار شایع است در آن دیده نمیشود.
در افرادی که آلرژی فلزی دارند قابل استفاده است.
معایب
روکش زیرکونیا به نسبت گرانتر است.
اگر گلیز نشده باشد منجر به سایش دندان مقابل میشود.
بهترین نوع روکش دندان کدام است ؟
بهترین نوع روکشها، روکشهای تمام فلزی با فلزات قیمتی و به عبارتی روکشهای تمام طلا میباشند که زیبایی را تامین نمیکنند. بعد از آنها روکش دندان زیرکونیا در سطح بسیار بالایی از کیفیت میباشد.
چه زمانی نیاز به روکش کردن دندان هست ؟
روکش کردن دندانزمانی دندان شما نیاز به روکش دارد که تاج دندان، به شدت آسیب دیده و با ترمیمهای معمول قابل پر شدن نیست، یکی از مواردی که این موضوع را باعث میشود، بعد از درمان ریشه ( عصب کشی ) است. چرا که دندانی که نیاز به روت کانال یا عصب کشی دارد ،نه تنها به علت پوسیدگی بخش وسیعی از تاج خود را از دست داده بلکه بعد از درمان ریشه نیز خشک و شکننده میشود و چه بسا اگر ترکی در تاج دندان باشد، دندان خرد شده و از بین می رود.
مورد دیگر سمپتومها وعلایم ترک در دندان است، که شایعترین علامت آن درد دندان در حین جویدن است. و دندانپزشک معمولا از طریق دق کردن دندان در جهات مختلف به آن پی میبرد.
مورد دیگر استفاده از روکش ( البته انواع خاص پروتز های ثابت دندان ) بد رنگی های دندانی است.
آیا ممکن است روکش دندان نیاز به تعویض داشته باشد ؟تعویض روکش دندان
بله.در واقع روکش دندان ( dental crowns ) در مواقعی استفاده میشود که استحکام دندان با یک پر کردگی ساده تامین نمیشود.
روکش با پوشش کامل تاج دندان، در واقع از تاج دندان در مقابل شکستن تحت فشارهای ناشی از جویدن و ... محافظت میکند. به این ترتیب نه تنها روکش دندان حفاظت بالایی را برای دندان فراهم می کند بلکه عملکرد دندان را نیز بهبود بخشیده و زیبایی قابل قبولی را به بیمار هدیه میکند.
اما دلایل متعددی وجود دارد که بر اساس آنها نیاز به تعویض روکش وجود دارد من جمله
*پوسیدگیهای ثانویه در زیر روکش
* تحلیل لثه یا سایش های طوق دندان که منجر به نمایی نازیبا در دهان میشوند
* تغییر رنگ تدریجی دندانهای اطراف در طول سالها که منجر به مشخص شدن نمای روکش میشود.
* شکستن چینی روی روکش.
در عین حال بعضی مواقع سمان مورد استفاده برای چسباندن روکش ( چسب روکش )به مرور شسته شده و روکش شل میشود که میتوان دوباره آن را چسباند.
عمر یک روکش دندانی ( پروتز ثابت دندان ) چند سال است ؟
اصولا در یک حالت آرمانی دندانهای هر فرد تا پایان عمر او باید به او خدمت کند، اما متاسفانه عواملی از قبیل پوسیدگی ، شکستن دندان، بیماریهای لثه و ....باعث میشود ما دندانهای سالم اولیه خود را از دست بدهیم.
در مورد روکش (پروتز ثابت دندانی ) هم وضع بر همین منوال است. قاعدتا اگر بعد از گذاشتن روکش شما بهداشت دهانی خوبی داشته باشید ، در عین حال مراجعه منظم به دندانپزشکتان جهت بررسی شرایط روکش را در برنامه خود قرار دهید، مسلما عمر روکش شما بیشتر میشود . و در صورت نیاز( موارد ذکر شده در بالا جهت تعویض روکش )، دندانپزشک به شما توصیه میکند که روکش دندان خود را عوض کنید.
پست و کور دندان (post & core ) چیست ؟ مراحل روکش دندان
در مواقعی که دندان عصب کشی ( روت کانال ) شده و بیش از ۵۰℅ از بافت تاج دندان از بین رفته ،معمولا برای باز سازی تاج دندان یک قالب از ریشه دندان گرفته میشود و برای لابراتوار ارسال میگردد . جلسه دوم مراجعه بیمار یک تاج فلزی ریختگی که توسط لابراتور دندانسازی ساخته شده ، روی دندان بیمار چسبانده شده و سپس از آن برای تهیه روکش قالبگیری میشود.
قیمت روکش دندان
هزینه روکش کردن دندان بسته به جنس آن و دستمزد دندانپزشک و هزینه لابراتوار میتواند متفاوت باشد.
منظور از جنس روکش دندان بیشتر نوع آن است که غالبا فلزی، سرامیکی ، پرسلن باند شده به فلز و یا زیرکونیوم ( یا همان روکش دندان زیرکونیم ) میباشد. معمولا ارزانترین روکشها، همین روکشهای پرسلن باند شده به فلز هستند که البته قیمت روکش دندان در آنها هم به آلیاژ زیر آن بستگی دارد . اما با آلیاژ مرسوم در لابراتوارهای دندانی ، به صرفه ترین هزینه روکش دندان را دارند.
مراحل روکش کردن دندان
۱. تراش دندان ( از محیط دندان به ضخامت روکش مورد نظر برداشته میشود )
۲. قالبگیری از دندان تراش خورده و انتخاب رنگ روکش متناسب با دندانهای مجاور ، جهت انتقال آنچه در دهان وجود دارد به لابراتوار دندانسازی
۳. بعضا یک جلسه امتحان فریم فلزی یا زیرکونیوم
۴. گاها یک جلسه امتحان پرسلن
۵. تحویل روکش
روکش دندان جلو
همانطور که در بحث انواع روکشهای دندانی توضیح داده شد ، برای روکش دندانهای جلو بهترین انتخاب روکشهای سرامیکی یا انواع روکش زیرکونیا است که زیبایی را اساسا تامین میکند. اما هنگام روکش دندان جلو برای زیبایی باید به این نکته توجه کرد که انجام روکش صرفا جهت زیبایی دندانهای جلو به هیچ عنوان توصیه نمیشود. جهت این امر روشهای دیگری مثل لامینت و یا ترمیمهای کامپوزیت ونیر ارجح است.
عوارض روکش دندان
مهمترین عارضه روکش کردن دندانها این است که دندان شما تراش می خورد و اگر از آن به خوبی مراقبت نکنید بعد از چند سال پوسیده شده و از بین میرود.
پژوهشگران دریافتهاند افزودن اندکی یک ماده قندی میتواند اثر ماده بیحسی در دندانپزشکی را تشدید کند.
یکی از مشکلاتی که دندانپزشکان در حین انجام کارها بر روی دندانهای افراد با آن روبهرو هستند، عدم تاثیر کامل ماده بیحسی است . بررسیها نشان دادهاند که بیحسی برای انجام اعمال دندانی پایه تا 40 درصد موارد ناموفق است.
به گزارش لایوساینس اکنون پژوهشگران دریافتهاند که مخلوط کردن مواد بیحسکننده با مانیتول، یک الکل قندی ساده، اثر ضددرد آنها را به شدت تقویت میکند.
به گفته این پژوهشگران ظاهرا مانیتول با نفوذپذیرترکردن غشایی که رشتههای عصبی دندان را محافظت میکنند، به رسیدن ماده بیحسی به این اعصاب کمک میکند.
یک مزیت دیگر مانیتول این است که تقریبا ساختمانی شبیه شیرینکننده سوربیتول دارد، این است که بیخطر است و ماده شیمیایی طبیعی است که در میوهها و سبزیها موجود است و به سرعت در بدن تجزیه میشود.
شایعترین تزریقی که برای کارهای دندانپزشکی پایه مانند پرکردن دندانهای آسیا مورد استفاده قرار میگیرد، بلوک کردن "عصب آلوئولار تحتانی" (IAN) است. معمولا ماده بیحسی لیدوکائین برای این منظور مورد استفاده قرار میگیرد.
لیدوکائین در صورتی که با میزانهای بالا مورد استفاده قرار گیرد ممکن است باعث سرگیجه، سردرد، تاری دید و سایر عوارض جانبی شود. اضافه کردن مانیتول احتمالا به دندانپزشکان امکان میدهد کمترین میزان لیدوکائین را که بیشترین بیحسی را ایجاد کند، به کار برند.دانشمندان در ژاپن میگویند در یک گام موفقیتآمیز در مسیر پژوهش درباره سلولهای بنیادی، دندانهایی کامل با رشتههای همبند و استخوان را با استفاده از سلولهای بنیادی موش ایجاد کرده و به طور موفقی آنها را در موش پیوند زدهاند.
به گزارش خبرگزاری رویترز این پژوهشگران میگویند کل واحدهای دندانی ایجاد شده را به درون فک پایین موشها پیوند زدهاند و این موشها توانستهاند به طور طبیعی با این دندانها بجوند.
ماسامیتسو اوشیما، استادیار در موسسه پژوهشی علوم و تکنولوژی دانشگاه علوم توکیو در این باره گفت: "این دندانهای ساخته شده با مهندسی زیستی به طور کامل کارکرد داشتند... و بعد از پیوند هیچ مشکلی در گاز زدن و خوردن غذا ایجاد نمیکردند."
این پژوهشگران امیدوارند این نتایج به ایجاد اندامهای انسانی ایجاد شده از سلولهای خود بیمار کمک کند.
پروفسور تاکاشی تسوجو، سرپرست این پژوهش در این باره گفت: "در حال حاضر پژوهشگران در هیچ جای جهان روشی برای کشت سه بعدی اندامها در خارج از بدن در محیط آزمایشگاهی را در اختیار ندارند."
"ایجاد تکنولوژیهایی برای ساختن اندامها در آزمایشگاه با مهندسی زیستی برای به حقیقت پیوستن درمان باززایی با جایگزینی اندامها اهمیت دارد."
سلولهای بنیادی سلولهای پیشساز همه سلولهای و بافتهای بدن هستند. این سلولها تمایزنیافتهاند و کارشناسان معتقدند میتوانند همه انواع سلولهای یک اندام را را آنها بسازند.
با توجه به اینکه این سلولها میتوانند همه انواع سلولهای متفاوت را تولید کنند، تکثیر شوند و به خودی خود باززایی کنند، دانشمندان امیدوارند با به کنترل در آوردن سلولهای بنیادی از آنها برای درمان انواع بیماریها و اختلالات مانند سرطان، دیابت و جراحات استفاده کنندمحققان بریتانیایی اظهار داشتند که به زودی روزی فرا می رسد که دندانپزشکان میتوانند دندان از دست رفته را با دندانی که رشد آن از طریق سلولهای لثه محقق شده، جایگزین کنند.
یک تیم از کالج کینگ لندن با گرفتن سلولهای بافت لثه انسانی و ترکیب آنها با یک نوع دیگر سلولهای موش موفق به رشد یک دندان شدند.
آنها اظهار داشتند که با استفاده از یک منبع در دسترس از سلولها این فناوری را یک گام به استفاده عمومی نزدیک تر کردند.
به گزارش مهر، هنوز باید سالهای زیادی سپری شود تا دندانپزشکان از این روش استفاده کنند.
محققان دیگر تاکنون روی استفاده از سلولهای بنیادین جنین برای خلق دندان زیستی تمرکز کرده بودند.
مشخص شده است که رشد این دندان جدید میسر است اما این فرآیند پرهزینه است و در حال حاضر برای استفاده در کلینیکها غیرعملی محسوب میشود.
در تحقیق اخیر پژوهشگران سلولهای مخاطی انسانی را از لثه انسانها گرفته، آنها را در آزمایشگاه رشد داده و این سلولها را با سلولهای مزانشیمی از موش ترکیب کردند.
سلولهای مزانشیمی طوری پرورش یافتند که القا کننده باشند، به طوری که این سلولها به سلولهای مخاطی یاد بدهند که به یک دندان تبدیل شود.
محققان با کاشت این ترکیب سلولی در موش توانستند یک دندان موش هیبریدی انسانی موشی تولید کنند که دارای ریشههای قابل دوام است.
نتایج این تحقیقات در مجله تحقیقات دندانی منتشر شده است.
گام بعدی تسهیل دسترسی به سلولهای مزانشیمی انسانی و رشد کافی آنها با استفاده از یک تکنیک موثر در کلینیک است.
پل شارپ، رئیس این گروه تحقیقاتی اظهار داشت که سلولهای مزانشیمی انسانی در میان سایر منابع در قسمت تحتانی دندان عقل وجود دارد اما قسمت دشوار قضیه در اختیار داشتن تعداد کافی از این سلولها است.
moreدندانسازی با استفاده از «عقل»
چالش بعدی محققان شناسایی راهی برای کشت سلولهای مزانشیمی انسانی است که القاکننده دندان باشد. در حال حاضر تنها میتوان با سلولهای مزانشیمی جنینی چنین اقدامی انجام داد.
شارپ ابراز امیدواری کرد که یک روز این فناوری بتواند جایگزین روش کنونی کاشت دندان شود، روشی که نمیتواند ریشه طبیعی برای دندان فراهم کند. از سوی دیگر اصطکاک ناشی از غذاخوردن و دیگر حرکتهای آروارهای میتواند موجب شود که استخوان اطراف دندان کاشته شده خورده شود.
آلاستیر اسلون کارشناس زیست شناسی استخوان و مهندسی بافت در دانشگاه کاردیف که در این تحقیقات شرکت نداشته، در این زمینه اظهار داشت که این کار بسیار حائز اهمیت بود اما هنوز هم موانع بسیاری دراین راه وجود دارد آنها از سلولهای لثه استفاده کردند و این حقیقت که دندان رشد یافته یک ریشه هم دارد یک کشف هیجان انگیز است.
روکش زیرکونیا
به دلیل ویژگی های بیولوژیکی عالی زیر کونیا، این روزها زیرکونیوم در صنعت دندانسازی به کار می رود و ماده مناسبی برای ترمیم دندان ها شناخته شده است.
مزایایی که این روکش یعنی روکش زیرکونیا دارد عبارتند از:
1- هیچ گونه واکنش های حساسیت زایی در حفره دهانی ایجاد نمی کند
2- در صورت ساخت صحیح، استحکام آنها تا بیش از 50 سال است
3- همه انواع ترمیم دندانسازی با زیرکونیوم امکان پذیر است ( از جمله بریج)
4- روکش دندان ساخته شده با زیرکونیم استحکام و زیبایی به کار می دهد زیرا:
- روکش دندانی زیرکونیم کاملا شفاف هستند
- روکش دندانی زیرکونیم سازگاری عالی با بدن دارند
- روکش دندانی زیرکونیم فوق العاده سخت هستند و حاشیه سیاه ایجاد نمی کنند
- روکش دندانی زیرکونیم کاملا عاری از فلز میباشند
- روکش دندانی زیرکونیم بوی بد در دهان ایجاد نمیکنند
- روکش دندانی زیرکونیم طول عمر دندان را تضمین می کنند
- زیر کونیا کاملا ضد اسید بوده و از جذب آلودگی جلوگیری میکند بنابراین تمیز کردن دندان ها را آسانتر میکند
بعد از انجام درمان، رعایت دقیق بهداشت و استفاده از ابزارهای ویژه جهت تمیز کردن زیر بریج و بافتهای اطراف روکش، الزامیست زیرا در غیر اینصورت امکان پوسیدگی دندانهای پایه و التهاب لثه و در نتیجه شکست درمان وجود دارد.
مجلی معتبر اورداپ سال 2016 جدیدترین قالب های دندان ومتد روز دندان پزشکی
انسان برای اولین بار در سال 1783 میلادی بود که پرواز را تجربه کرد و توانست هشت کیلومتر با بالن پرواز کند.
آفتاب در ملکش غروب نمی کند (سرزمینی پهناور و وسیع است که آفتاب در آن غروب نمی کند)
کد شهر زاهدان کدام است؟
پاسخ صحیح را به صورت شماره سوال:پاسخ صحیح به شماره 5000 2853 080 909 پیامک کنید. مثال: از چپ به راست بخوانید 12537:4 |
در صورت ویژه بودن امتیاز آن به شما اضافه خواهد شد.