مشاهیر اندیمشک
پیش بینی وضع هوا
مقدمه
تناسب آب و هوائى با زندگى کوچنشینى موجب شده که در این استان، بخشى از جمعیت به دامدارى پرداخته و به ییلاق و قشلاق بپردازند. بخش شمالى و شمال شرقى خوزستان شامل مناطق شوش، مسجد سلیمان، دزفول، شوشتر، ایذه تا محدوده باغ ملک و جانکى در شمال رامهرمز محل زندگى ییلاقى ایلات بختیارى و بخشى از ایلات لرستان و ایلام مىباشد.
در بین ایلات ایران، ایلى بهنام لرکى وجود داشته که گذشت زمان آنرا به پراکندگى کشانده است. لرکى به دو زبان ترکى و فارسى شکسته سخن مىگویند.
عروسى در ایل لرکىها با شرط رضایت والدین امکانپذیر است. از روشهاى ازدواج در این ایل همبهرى است. وقتى پدر دختر پسرى ندارد، به پسر خواستگار پیشنهاد مىکند همبهر شود؛ یعنى داماد سرخانه شود. اما کمتر پسرى حاضر به قبول ان مىشود.
در بین لرکىها زن ارزش زیادى دارد. پس از دید و بازدید خانواده پسر، مشاوره مىپردازند و دفعات بعد بهعنوان بازدید با سوغاتى به منزل والدین دختر مىروند و گاهى چند روز آنجا مىمانند. سپس مراسم خواستگارى پیش مىآید. در روز معینى پدر داماد بههمراه عدهاى از ریشسفیدان محل با لباسهاى رسمى سوار بر اسب با هدایائى نظیر کلهقند، چای، توتون، گوسفند به خانه عروس مىروند. خانواد?? عروس نیز به استقبال آنها رفته و مسافتى را پیاده طى مىکنند. سپس غذا تدارک دیده مىشود. در صورت توافق خانواده? عروس در پایان مجلس، قرار کاغذگیرانى (نامزدی) مىگذراد.
در مجلس نامزدى ریش سفیدان، معتمدین محل و میرزا (نویسنده) در خانه پدر عروس حاضر مىشوند. جلسه مردان و زنان جداگانه است. در مجلس زنان شادى و بزن و بکوب برپا مىشود و دست و پاى عروس را حنا مىبندند. مردان هم مجلس گرمى دارند؛ یکى آواز مىخواند و یکى نى مىزند، بعد بزرگتر محل به میرزا مىگوید که شروع کنیم و وسایل نوشتن حاضر مىشود و مهریه و شیربها و جهیزیه تعیین و ثبت مىشود. حاضران کاغذ نامزدى را امضاء مىکنند و کف مىزنند که به آن ”کف مارکی“ (کف مبارکی) مىگویند. از آن بهبعد دختر نامزد پسر مىشود.
پس از این جلسه در صورت مناسب بودن فصل و آمادگى طرفین عروسى روبهراه مىشود. وگرنه چند ماهى صبر مىکنند که به آن بردبانه مىگویند.
?? روز مانده به عروسى کمکم تدارک عروسى را مىبینند و گاهى نیز اینکار را ازچند ماه پیشتر آغاز مىکنند. تا روز عروسى این کارها انجام گیرد: سفید کردن برنج، آرد کردن گندم، تهیه نان، خرید قند و چاى و توتون و تنباکو، تهیه هیزم، تهیه وسایل پخت و پز، تهیه ترکه جهت بازى مردان، دعوت تشمال (نوزانده)، دعوت قوم و خیش که هر یک مراسم مخصوص بهخود دارد. خداحافظى عروس از خانه پدر و آوردن عروس به خانه داماد نیز مراسم خاص خود را دارد.
بردن جهیز عروس را ”پشا“ مىنامند که شامل قالی، گلیم، جاجیم، بالش، خورجین مىباشد. یکى دو هفته پس از عروسى خانواده? عروس، داماد عروس را به شام دعوت مىکنند. این دعوت را ”پاگشونی“ مىنامند.
معرفی ِ چند نوع بازیِ سنتیِ لری و بختیاری
شامل:کله ورووانکkelavaruvânak))- خرس خرسی(xers xersi)-جیزبازی(jizbâzi) یا پندگال(pendegâl (- پشکل غار(pe?kelegâr)- کاکله مشت یا پوچ بازی(kâkelamo?t)- تپ تپو(taptapu)- تل تل(taltal)- بند سرلنگ (bande sare leng)- قاچو- بِتی بازی- چغال( چغه)-دال پِلان-ُگل ُگلرز- قاو- چزگو- جوزو- هِی مِلکی-کاز کیز-کیله پینه-چو چور- طاق پیل- چار پشکلی- خالکی
جهث مشارکت در تکمیل بانک اطلاعاتی شهر اندیمشک عضو سایت شوید
این کار جهت اطمینان از صحت اطلاعات وارد شده میباشد.
اطلاعات دیگر از اندیمشک
اطلاعات عمومی استان خوزستان
اطلاعات عمومی سایر نقاط ایران
آخرین ویرایش مختصات توسط: asal khanom